top of page
pruh-pod-logo.png
  • Writer's pictureLinhee Nguyen

Jak se filmaři vypořádali s Covidem-19 a nová pracovní místa ve filmovém průmyslu pohledem L. Duška



Libor

Dušek


Dnes se s vámi podělí o svůj příběh český filmař s pětiletou praxí Libor Dušek. Přiblíží vám zákulisí filmového průmyslu v době koronakrize. Od vypuknutí koronavirové krize už uplynuly více než 2 roky, jaké byly zkušenosti zaměstnanců ve filmovém průmyslu v těchto obtížných časech?



Jaké změny Covid-19 s sebou na plac přinesl?


Covid na plac přinesl pravidla. Pro mnoho členů štábu se jedná o nepříjemná či otravná pravidla, pro některé se jedná o samozřejmost a pravidlo číslo jedna, díky kterému se může točit. Je to jednoduché, je to pravidlo, díky které jste součástí štábu i v této nelehké době a díky kterému filmaři chodí proplacené faktury. Takže můžeme hovořit o covidím faktu, kdy je štáb rozdělen na dva tábory.


"Jedna strana je ráda, že se točí, druhá by nejraději dělala něco jiného."

Hovořím nyní o pozicích, které Covid vytvořil a který zároveň mnoha lidem práci vzal a vzápětí tak vytvořil filmařům nové pracovní pozice.



Co nového přinesl Covid-19 filmovému světu?


Pandemie přinesla následující nové pozice:


Covid Supervisor


Osoba, která dohlíží na celý tým, zaštiťuje celé oddělení, má na starosti to nejdůležitější; od hereckých smluv, po jejich pracovní rozvrh. Odpovídá a rozhoduje v těžkých situacích. Řeší s produkcí nejdůležitější úkoly. Supervisor má na starosti denní nasazení, výše honoráře každého člena v Covid departmentu. S odběrovou laboratoří domlouvá podmínky a má finální slovo s majitelem laboratoře.


Covid Koordinátor


Osoba která je pod Supervisorem. Koordinátor zaštiťuje mobilní testovací tým a posádku. Zařídí, aby se mohlo testovat v jeden den i na pěti místech. Např. v jeden den se může testovat na adresách herců, ve studiu, v kancelářích (tj. produkce, kostyméři, apod.) a na place.


Kromě toho se museli ujistit, aby na každém testovacím místě bylo dostatek oprávněných zdravotníků a mediků. Koordinátor dále musí zajistit ve spolupráci s produkcí nebo se Supervisorem rozdělení pracovníků do skupin. Většinou má každá produkce s Covid týmem vymyšlený plán, jak celý projekt bude testován.


Osobně jsem v současné době na projektu, kdy je štáb rozdělen do celkem čtyř skupin. Každá barva odpovídá své důležitosti. Např. červená znázorňuje nejdůležitější barvu a je určená pro členy štábu, kteří přijdou do blízkého kontaktu s herci (řidiči, kaskadéři, apod.) Tato důležitá skupina se testuje 5 krát týdně, tzn. každý pracovní den.


Covid Maršál


Primární úlohou Covid Maršála bylo zajistit, aby opatření COVID stanovená produkcí byla dodržována co nejpečlivěji a zavčasu. Tato role zahrnuje zejména správné nošení ochranných pomůcek - respirátor FFP2 (u všech s výjimkou herců v záběru), dále brýle a štíty v blízkosti kamery, rukavice při výdeji jídla - cateringu. Tento pracovník také dohlíží na správné a pravidelné větrání vnitřních prostor.


Covid Maršál by měl jít ostatním příkladem a vyhýbat se situacím, kdy porušuje pravidla, která sám vyžaduje od ostatních členů personálu. Covid Maršál musí být viditelně rozpoznatelný pro své kolegy a ostatní zaměstnance; což znamená nosit sako nebo vestu, které je zřejmé všem pracovníkům.


Na filmovém place může být klidně deset Covid maršálů. Počet těchto pozic závisí na počtu zaměstnanců. Např. Při natáčení stačil počet členů pod 100 lidí, 2 lidé, kteří dohlíželi na Covid opatření.


Celé téma ohledně nových pozic, které vznikly kvůli epidemii, není příliš veselá téma...


Osobně znám plno lidí, kteří kvůli covidu-19 přišli o svá zaměstnaní. Lidé, co pracovali v kultuře - např. v hudebním průmyslu. Kolega dvacet let pracoval jako tour manažer, ale nyní, když kapely ruší svá turné, je již delší dobu bez práce a tak pracuje v covid departmentu u filmu. Covid-19 vzal mnoha lidem svoji práci a nyní si musí zvyknout na změny. Kolegové, i já, věříme v lepší zítřky. Věříme, že tu covid a natáčení v něm nebude navždy. Rád bych však poznamenal, že díky covidu získala práci spousta lidí, protože to není žádná raketová věda. Musíte být šikovní a mít zkušenosti s prací s lidmi. Znalost filmového průmyslů je příjemný benefit, ale není to nic, co by se nedalo naučit. A kromě práce je taky skvělé a důležité, že díky těmto novým pozicím, můžete potkat skvělé kolegy, které byste jinak nepotkali.


"A není to celé právě o tom potkávat lidi, které ve svém životě chcete a od kterých se stále máte co učit?"

Libor Dušek vystudoval filmovou produkci na střední a vyšší odborné škole Michael a později na FAMU International. Ve volném čase organizuje divadlo, hraje na bicí a dosud napsal 4 povídky. Audioknihu s názvem „Jak Truman potkal Matildu a probudil se na Měsíci“ natočil loni. Zdarma k poslechu na: https://vimeo.com/655854287

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page